Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 48)

Motorlu Tasitlar Vergisi Genel Tebligi (Seri No: 48)

 

 

27 Temmuz 2017 PERSEMBE
 

Resmî Gazete
 

Sayi : 30136

TEBLIG

 

Maliye Bakanligi (Gelir Idaresi Baskanligi)’ndan:
MOTORLU TASITLAR VERGISI GENEL TEBLIGI
(SERI NO: 48)

1. Amaç


Bu Tebligin amaci, 18/5/2017 tarihli ve 7020 sayili Bazi Alacaklarin Yeniden Yapilandirilmasi ile Bazi Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Degisiklik Yapilmasina Dair Kanunun Geçici 1 inci maddesiyle getirilen düzenlemelerin uygulanmasina iliskin usul ve esaslarin belirlenmesidir.

2. Yasal Düzenleme


7020 sayili Kanunun Geçici 1 inci maddesinde;


“(1) Ilgili trafik sicilinde adlarina kayit ve tescilli bulunan, model yili 1997 veya daha eski olan motorlu tasitlarini; bu maddenin yürürlüge girdigi tarihten itibaren 31/12/2018 tarihine kadar ilgili mevzuat geregince kayit ve tescillerinin silinmesi ve hurdaya çikarilmasi suretiyle il özel idarelerine veya büyüksehir belediyelerine bedelsiz olarak teslim eden veya 26/9/2011 tarihli ve 655 sayili Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakanliginin Teskilat ve Görevleri Hakkinda Kanun Hükmünde Kararnamenin 21 inci maddesinin (4) numarali fikrasinda düzenlenen uygulama çerçevesinde Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Hurda Isletmesi Müdürlügüne ait hurda müdürlüklerinden herhangi birine teslim eden gerçek ve tüzel kisiler adina, hurdaya çikarilan tasita iliskin olarak 31/12/2018 tarihine kadar tahakkuk etmis ve ödenmemis olan motorlu tasitlar vergisi ile bu vergiye iliskin gecikme zammi, gecikme faizi, vergi cezalari ve 31/12/2016 tarihine kadar tescil plakasina kesilen idari para cezalari terkin edilir.


(2) Motorlu tasitlarini noter satis senediyle veya kamu kurum ve kuruluslarindan satin alip ilgili trafik tescil kurulusunda adlarina kayit ve tescil ettirmemis olan gerçek ve tüzel kisiler, bu maddenin yürürlüge girdigi tarihten 31/12/2018 tarihine kadar kayit ve tescil islemlerini tamamlayarak bu maddenin öngördügü diger sartlari da yerine getirmeleri halinde bu madde hükmünden yararlanabilirler.


(3) Bu madde kapsaminda trafik tescil kayitlari silinen motorlu tasitlarin, adlarina tescil kaydi bulunanlar tarafindan ilgili kurumlara teslimi ile il özel idarelerinin veya büyüksehir belediyelerinin bu kapsamda teslim aldiklari hurda tasitlarin satisindan elde ettikleri kazançlar ve bu faaliyetlerle ilgili olarak yapilan islemler ve düzenlenen kagitlar her türlü vergi, resim ve harçtan müstesnadir. Bu madde kapsaminda yapilan motorlu tasit teslimlerine iliskin olarak 25/10/1984 tarihli ve 3065 sayili Katma Deger Vergisi Kanununun 30 uncu maddesinin (a) bendi hükmü uygulanmaz.

(4) Bu maddenin yürürlüge girdigi tarih itibariyla mevcut olmayan veya herhangi bir nedenle motorlu tasit vasfini kaybetmis olup model yili 2005 ve daha eski olan tasitlarin, bu durumlarinin kanaat verici belgelerle tevsik edilmesi veya ilgili trafik tescil kurulusu nezdinde adlarina kayitli olanlar tarafindan yazili bildirimde bulunulmasi halinde, bu tasitlara ait motorlu tasitlar vergilerinin 1/4'ünün 31/12/2018 tarihine kadar ödenmesi sartiyla, kalan vergi asli, gecikme zammi, gecikme faizi, vergi cezalari ve tescil plakasina kesilen idari para cezalarinin tamaminin tahsilinden vazgeçilir ve ödemeyi müteakip trafik tescil kayitlari silinir. Bu fikra kapsaminda trafik tescil kayitlari silinen motorlu tasitlarin daha sonra bulunmasi veya varliginin tespiti halinde, terkin tarihi itibariyla trafik tescil kaydi yapilir. Bu takdirde terkin edilen vergi ve diger amme alacaklari ayrica bir isleme gerek olmaksizin bulunduklari veya tespit edildikleri yilin Ocak ayinda motorlu tasitlar vergisi adiyla tahakkuk etmis sayilir ve Ocak ayinin son günü vade tarihi kabul edilerek takip ve tahsil edilir. Bulunan veya varligi tespit edilen tasitin noter satis senediyle veya kamu kurum ve kuruluslarindan satin alindiginin tevsiki halinde tasit, satis tarihi itibariyla alici adina tescil edilir ve alici adina motorlu tasitlar vergisi mükellefiyeti tesis edilir.


(5) Bu madde hükmünden gerçege aykiri bildirimde bulunmak suretiyle yararlananlar, bu fiilleri baskaca bir suç teskil etmedigi takdirde 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayili Türk Ceza Kanununun 206 nci maddesi geregince, il özel idareleri, büyüksehir belediyeleri ve MKEK Hurda Isletmesi Müdürlügünce bu madde hükmüne göre teslim alinan tasitlari, tasit vasfini kaybettirecek sekilde kullanilamaz hale getirmeyenler ile bu hususa iliskin gerekli tedbirleri almayanlar ayni Kanunun 257 nci maddesi geregince cezalandirilir.
(6) Bu madde kapsaminda tescil kayitlari silinen motorlu tasitlara ait daha önce ödenmis olan motorlu tasitlar vergisi ile buna iliskin gecikme zammi, gecikme faizi, vergi cezalari ve idari para cezalari red ve iade edilmez. Tescil kayitlari silinen bu tasitlar üzerine 6183 sayili Amme Alacaklarinin Tahsil Usulü Hakkinda Kanun hükümlerine göre tatbik edilmis olan hacizler kaldirilir.
(7) Dördüncü fikra geregince trafik tescil kayitlari silinecek tasitlarin, motorlu tasit vasfini kaybettikleri haller ile mevcut olmadiklarinin kabul edilecegi durumlari tespite ve bu maddenin uygulanmasina iliskin usul ve esaslari belirlemeye, Içisleri ve Maliye Bakanliklari müstereken yetkilidir."
hükmü yer almaktadir.
Ayni Kanunun 21 inci maddesinde, 7020 sayili Kanunun Geçici 1 inci maddesinin yayimi tarihinde yürürlüge girecegi hüküm altina alinmistir.

3. Kapsam


7020 sayili Kanunun Geçici 1 inci maddesi kapsamina asagida belirtilen tasitlar ile gerçek ve tüzel kisiler girmektedir.
3. A - Madde Kapsaminda Teslim Edilebilecek Tasitlar


7020 sayili Kanunun Geçici 1 inci maddesinin kapsamina, 18/2/1963 tarihli ve 197 sayili Motorlu Tasitlar Vergisi Kanununun 5 inci maddesinin (I) sayili tarifesinde yer alan; otomobil, kaptikaçti, arazi tasitlari ve benzerleri ile motosikletler, ayni Kanunun 6 nci maddesinin (II) sayili tarifesinde yer alan; minibüs, panel van, motorlu karavan, otobüs ve benzeri, kamyonet, kamyon, çekici ve benzeri tasitlar girmektedir.
Ancak, 655 sayili Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakanliginin Teskilat ve Görevleri Hakkinda Kanun Hükmünde Kararnamenin 21 inci maddesinin (4) numarali fikrasi çerçevesinde uygulama yapilip yapilmayacagi Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakanliginin yetkisinde bulunmaktadir. Anilan hüküm çerçevesinde uygulama yapilmasi halinde hurda tasit alimina iliskin esaslar Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakanligi tarafindan belirlenir. Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Hurda Isletmesi Müdürlügü hurda müdürlüklerine (MKEK hurda müdürlükleri) teslim edilecek tasit türleri anilan Bakanlikça belirlenir. Bakanlik tarafindan belirlenenler disindaki tasitlarin, mükellefler tarafindan bu madde kapsaminda MKEK hurda müdürlüklerine teslimi mümkün bulunmamaktadir.
3. B - Madde Hükmünden Yararlanabilecek Mükellefler
Madde hükmünden;


1) Ilgili trafik sicilinde model yili 1997 veya daha eski olan ve 197 sayili Kanunun 5 inci maddesinin (I) sayili tarifesinde yer alan; otomobil, kaptikaçti, arazi tasitlari ve benzerleri ile motosikletler, ayni Kanunun 6 nci maddesinin (II) sayili tarifesinde yer alan; minibüs, panel van, motorlu karavan, otobüs ve benzerleriyle kamyonet, kamyon, çekici ve benzeri tasitlari adlarina kayit ve tescilli bulunan,


2) Madde kapsaminda yer alan tasitlarini bu maddenin yürürlük tarihinden önce noter satis senediyle veya kamu kurum ve kuruluslarindan satin alan ancak, ilgili trafik tescil kurulusunda adlarina kayit ve tescil ettirmemis olan mükelleflerden, 31/12/2018 tarihine kadar, adlarina kayit ve tescil ettiren,
3) Ilgili trafik tescil kurulusunda adlarina kayit ve tescilli; model yili 2005 veya daha eski tasiti olup, bu tasiti 27/5/2017 tarihi itibariyla mevcut olmayan veya herhangi bir nedenle motorlu tasit vasfini kaybetmis bulunan,
gerçek ve tüzel kisiler ile bunlarin mirasi reddetmemis mirasçilari yararlanabileceklerdir.
Madde hükmünden yararlanmak için gerekli basvurularin mükellef veya mükellef adina veli, vasi, kanuni temsilciler ile konuya iliskin olarak vekâletname ile tayin edilen vekiller tarafindan yapilmasi mümkündür. Ancak, maddenin dördüncü fikrasi kapsaminda vekâletname ile yapilacak olan basvurularda bildirimin bizzat mükellef, veli veya vasi tarafindan imzalanmasi gerekmektedir.

4. Geçici 1 inci Maddenin Uygulamasi
7020 sayili Kanunun Geçici 1 inci maddesinden faydalanmak için basvuracak mükellefler, adlarina kayit ve tescilli tasitlari üzerinde 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayili Amme Alacaklarinin Tahsil Usulü Hakkinda Kanun hükümlerine göre tatbik edilmis hacizler disinda, üçüncü sahislar tarafindan konulmus bulunan mülkiyeti muhafaza, rehin, haciz ve benzeri serhleri kaldirilmadikça madde hükmünden yararlanamayacaklardir.
Anilan Kanunun Geçici 1 inci maddesinin ikinci fikrasinda belirlenen ve motorlu tasitlarini noter satis senediyle veya kamu kurum ve kuruluslarindan satin alip ilgili trafik tescil kurulusunda adlarina kayit ve tescil ettirmemis olan gerçek ve tüzel kisilerin, madde hükmünden yararlanabilmeleri için 31/12/2018 tarihine kadar bu madde kapsamindaki tasitlari adlarina kayit ve tescil ettirmeleri gerekmektedir. Bu durumda olup da 31/12/2018 tarihine kadar tasitlari adlarina kayit ve tescil ettirmeyen mükellefler madde hükmünden yararlanamayacaklardir.


Geçici 1 inci madde hükmünden faydalanan mükelleflerin bu madde kapsaminda tescil kayitlari silinen tasitlarina iliskin 27/5/2017 tarihinden önce ödemis olduklari motorlu tasitlar vergileri, gecikme zamlari, gecikme faizleri, vergi cezalari ve idari para cezalari ile bu tarihten sonra ödenmekle beraber anilan Kanun maddesi hükmünden faydalanmak için müracaat edilmeden önce ödenen motorlu tasitlar vergileri, gecikme zamlari, gecikme faizleri, vergi cezalari ve idari para cezalari mükellefe red ve iade edilmeyecektir.
Anilan Kanunun Geçici 1 inci maddesinin uygulanmasinda tescil plakasina kesilen idari para cezalarinin tespitinde 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayili Karayollari Trafik Kanununun 116 nci maddesi esas alinacaktir.
Bu madde kapsaminda trafik tescil kayitlari silinen motorlu tasitlarin, adlarina tescil kaydi bulunanlar tarafindan ilgili kurumlara teslimi ile il özel idarelerinin ve büyüksehir belediyelerinin bu kapsamda teslim aldiklari hurda tasitlarin satisindan elde ettikleri kazançlar ve bu faaliyetlerle ilgili olarak yapilan islemler ve düzenlenen kagitlar her türlü vergi, resim ve harçtan müstesnadir.

4. A - Model Yili 1997 ve Daha Eski Olan Tasitlara Iliskin Yapilacak Islemler

4.A.1 - Mükellefler Tarafindan Yapilacak Islemler


7020 sayili Kanunun Geçici 1 inci maddesinin birinci fikrasinda belirlenen mükelleflerin söz konusu düzenlemeden yararlanabilmeleri için trafik sicilinde adlarina kayit ve tescilli bulunan model yili 1997 veya daha eski motorlu tasitlarini, 31/12/2018 tarihine kadar (bu tarih dahil) il özel idarelerine veya büyüksehir belediyelerine bedelsiz olarak teslim etmeleri veya 655 sayili Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakanliginin Teskilat ve Görevleri Hakkinda Kanun Hükmünde Kararnamenin 21 inci maddesinin (4) numarali fikrasinda düzenlenen uygulama çerçevesinde Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu Hurda Isletmesi Müdürlügü hurda müdürlüklerinden (Kirikkale ve Izmir-Aliaga MKEK hurda müdürlükleri) yetkilendirilen birine, Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakanligi tarafindan belirlenecek esaslar çerçevesinde teslim etmeleri gerekmektedir.


Maddenin birinci ve ikinci fikra hükümlerinden yararlanarak tasitlarini il özel idarelerine/büyüksehir belediyelerine veya MKEK hurda müdürlüklerine teslim etmek isteyen mükelleflerin, adlarina kayit ve tescilli tasitlar üzerinde 6183 sayili Kanun hükümlerine göre tatbik edilmis hacizler disinda, üçüncü sahislar tarafindan konulmus bulunan mülkiyeti muhafaza, rehin, haciz ve benzeri serhlerin bulunmadigina dair trafik tescil kurulusundan belge almalari gerekmektedir. Bu belge herhangi bir tescil kurulusundan alinabilecektir.
Madde hükmüne göre trafik tescil kuruluslarina yapilacak basvurular sirasinda tasita ait motorlu tasitlar vergisi ilisiginin kesildigine dair belge aranilmayacaktir.
Geçici 1 inci maddenin birinci fikra hükmünden yararlanmak isteyen mükelleflerin yapmasi gereken islemler asagida açiklanmistir.
4.A.1. a-) Trafik Tescil Kurulusuna Basvuru


Tasitlarini il özel idarelerine, büyüksehir belediyelerine veya MKEK hurda müdürlüklerine teslim etmek isteyen mükelleflerin (EK:1a / EK:1b) dilekçeyle herhangi bir trafik tescil kurulusuna basvurarak tasitin madde hükmünden yararlanabilecegine dair belge (EK:2) almalari gerekmektedir.
Motorlu tasitini 27/5/2017 tarihinden önce noter satis senedi ile iktisap eden veya kamu kurum ve kuruluslarindan satin alan ancak, ilgili trafik tescil kurulusunda adlarina kayit ve tescil ettirmemis olan mükellefler ise, noter satis senetlerinin veya kamu kurum ve kurulusundan satin aldigini gösterir belgenin bir örnegini ilgili trafik tescil kurulusuna verilecek dilekçelerine (EK:1a / EK:1b) ekleyeceklerdir.

4.A.1. b-) Il Özel Idarelerine, Büyüksehir Belediyelerine veya MKEK Hurda Müdürlüklerine Basvuru
7020 sayili Kanunun Geçici 1 inci maddesinin birinci fikra hükmünden faydalanmak isteyen mükellefler (EK:2) belgesini aldiktan sonra, bir dilekçe (EK:3a / EK:3b) ve ekleri ile birlikte tasitlarini diledikleri il özel idaresine ve büyüksehir belediyelerine bedelsiz olarak veya 655 sayili Kanun Hükmünde Kararnamenin 21 inci maddesinin (4) numarali fikrasinda düzenlenen uygulama çerçevesinde MKEK hurda müdürlüklerinden (Kirikkale ve Izmir-Aliaga MKEK hurda müdürlükleri) yetkilendirilen birine, Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakanligi tarafindan belirlenecek esaslar çerçevesinde teslim edebileceklerdir.
Motorlu tasitini 27/5/2017 tarihinden önce noter satis senedi ile iktisap eden veya kamu kurum ve kuruluslarindan satin alan ancak, basvuru tarihi itibariyla henüz tasitini ilgili trafik tescil kurulusunda adlarina kayit ve tescil ettirmemis olan mükellefler ise, noter satis senedinin veya kamu kurum ve kurulusundan satin aldigini gösterir belgenin bir örnegini dilekçeye (EK:3a / EK:3b) ekleyeceklerdir.
Tasit sahiplerinin, tasitlarini il özel idaresine, büyüksehir belediyesine veya MKEK hurda müdürlüklerine teslim ettikten sonra, almis olduklari teslim tutanaklari (EK:4) ve Teblig ekinde yer alan dilekçe (EK:5) ile birlikte herhangi bir trafik tescil kurulusuna giderek, tasitlarinin hurdaya çikarilma islemini tamamlamalari gerekmektedir. Trafik tescil kurulusunda hurdaya çikarma islemi yapilmayan tasit için bu madde hükmünden faydalanilamayacaktir.


Maddenin birinci fikra hükmünden faydalanmak isteyen mükelleflerin tasitlarini en geç 31/12/2018 tarihine kadar il özel idaresine, büyüksehir belediyesine veya MKEK hurda müdürlüklerine teslim ederek hurdaya çikarma islemlerini tamamlamalari gerekmektedir.


Tasitlarini MKEK hurda müdürlüklerine teslim eden mükellefler, hurdaya çikarma islemlerini tamamladiktan sonra, trafik tescil kuruluslarinca kendilerine verilen “Hurdaya Çikarilmistir” serhli “Motorlu Araç Tescil Belgesi”ni, ilgili MKEK hurda müdürlügüne ibraz edeceklerdir.

4.A.2 - Il Özel Idareleri, Büyüksehir Belediyeleri veya MKEK Hurda Müdürlükleri Tarafindan Yapilacak Islemler
Il özel idareleri, büyüksehir belediyeleri veya MKEK Hurda Isletmesi Müdürlügü bu madde kapsaminda teslim alinan tasitlari, tasit vasfini kaybettirecek sekilde kullanilamaz hale getirmeye yönelik her türlü tedbiri alacaklardir.


Söz konusu tasitlari il özel idarelerine ve büyüksehir belediyelerine bedelsiz olarak veya 655 sayili Kanun Hükmünde Kararnamenin 21 inci maddesinin (4) numarali fikrasinda düzenlenen uygulama çerçevesinde MKEK hurda müdürlüklerine teslim etmek isteyen tasit sahipleri tarafindan verilen dilekçe (EK:3a / EK:3b) üzerine, il özel idareleri, büyüksehir belediyeleri ve MKEK hurda müdürlükleri tasiti Teblig ekinde yer alan tutanakla (EK:4) teslim alacaklardir. Il özel idareleri, büyüksehir belediyeleri veya MKEK hurda müdürlükleri tarafindan teslim alinan tasita iliskin tutanak (EK:4) üç nüsha olarak düzenlenecektir. Tutanaklardan biri il özel idaresi, büyüksehir belediyesi veya MKEK hurda müdürlükleri tarafindan muhafaza edilecektir. Kalan iki nüsha tutanak ise mükellefe verilecek, mükellef kendisine verilen tutanaklardan bir nüshasini ilgili trafik tescil kurulusuna verecektir.


MKEK hurda müdürlükleri, trafik tescil kurulusu tarafindan hurdaya çikarma islemi tamamlanan tasita iliskin “Hurdaya Çikarilmistir” serhli “Motorlu Araç Tescil Belgesi” kendilerine ibraz edildikten sonra tasitlari bertaraf edebileceklerdir.


Il özel idareleri ve büyüksehir belediyeleri bu kapsamda teslim aldiklari hurda tasitlari 19/3/2001 tarihli ve 2001/15 sayili Basbakanlik Genelgesi uyarinca yalnizca MKEK hurda müdürlüklerine satacaklardir.
4.A.3 - Trafik Tescil Kuruluslari Tarafindan Yapilacak Islemler
7020 sayili Kanunun Geçici 1 inci maddesinin birinci fikra hükmünden yararlanmak için yapilan mükellef basvurulari üzerine, teslim edilecek olan tasitlar üzerinde 6183 sayili Kanun hükümlerine göre tatbik edilmis hacizler disinda, üçüncü sahislar tarafindan konulmus mülkiyeti muhafaza, rehin, haciz ve serhlerin bulunmamasi halinde düzenlenecek belge (EK:2) ilgiliye verilecek, aksi halde belge düzenlenmeyecektir. Bu belge herhangi bir trafik tescil kurulusundan alinabilecektir.
Tasitlarin hurdaya çikarilma islemi, herhangi bir trafik tescil kurulusunda yapilabilecektir.


Ancak, motorlu tasitini noter satis senediyle veya kamu kurum ve kuruluslarindan satin aldigini gösteren belgeyle iktisap eden ve ilgili trafik tescil kurulusunda adlarina kayit ve tescil ettirmemis olan mükellefler tarafindan yapilacak basvurularda; 18/7/1997 tarihli ve 23053 mükerrer sayili Resmî Gazete’de yayimlanan Karayollari Trafik Yönetmeliginin ilgili hükümleri dogrultusunda, alicinin ikamet veya is adresinin bulundugu yerin trafik tescil kurulusunda kayit ve tescil islemleri yapildiktan sonra hurdaya çikarma islemi tamamlanacaktir.


Il özel idaresine, büyüksehir belediyesine veya MKEK hurda müdürlügüne teslim edilen tasitlarda, hurdaya çikarma islemi trafik tescil kurulusuna hurdaya ayirmak için yapilan basvuru tarihi itibariyla yapilacaktir. Tasita ait “Motorlu Araç Tescil Belgesi”ne “Hurdaya Çikarilmistir” serhi konularak sahiplerine geri verilecek, “Motorlu Araç Trafik Belgesi” ile tescil plakalari geri alinarak iptal edilecektir.
Tasitlarin hurdaya çikarilmasi için yapilacak basvurularda teblig ekinde yer alan dilekçe (EK:5) kullanilacaktir.
Trafik tescil kuruluslarinca madde hükmüne göre yapilacak kayit ve tescil islemleri sirasinda tasita ait motorlu tasitlar vergisi ilisiginin kesildigine dair belge aranilmayacaktir.
Hurdaya çikarma isleminin trafik tescil kurulusunca yapilmasindan sonra, tasitin kayit ve tescilinin silindigi hususu üç is günü içerisinde kayitli bulundugu vergi dairesine bildirilecektir. Vergi dairesine gönderilen yaziya, "Hurdaya Çikarilmistir" damgasi vurulmus bulunan "Araç Trafik Tescil Müracaat ve Islem Formunun" onayli bir örnegi eklenecektir. Hurdaya çikarma islemi tasitin kayitli oldugu tescil kurulusunca yapilmadigi takdirde "Araç Trafik Tescil Müracaat ve Islem Formunun" onayli bir örnegi kayitli oldugu tescil kurulusuna bildirilecektir.


Bu madde hükmü uyarinca tescil kaydi silinecek tasitin trafik tescil kaydinda, 6183 sayili Kanun hükümlerine göre konulmus hacizler varsa, tescil kuruluslari haczi koyan idarelerden bildirim beklemeksizin bu hacizleri kaldiracak ve hacizlerin kaldirildigi hususu haczi koyan ilgili tahsil dairelerine trafik tescil kurulusu tarafindan ayrica bildirilecektir.


4.A.4 - Vergi Daireleri Tarafindan Yapilacak Islemler


Basvuruda bulunan mükellefin motorlu tasitlar vergisi yönünden bagli oldugu vergi daireleri tarafindan, trafik tescil kurulusundan gelen, tasitin hurdaya çikarilmak suretiyle kayit ve tescilinin silindigini belirten yazi ve ekinde yer alan belgelerdeki bilgiler ile vergi dairesi kayitlari karsilastirilarak bilgilerin dogrulugu kontrol edilecektir. Bilgilerin dogrulugu tespit edildikten sonra ilgili tasittan dolayi motorlu tasitlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kisilerin motorlu tasitlar vergisi mükellefiyetleri sona erdirilecektir. Bu düzenleme kapsaminda teslim edilen tasitlara iliskin olarak 31/12/2018 tarihine kadar tahakkuk etmis ve ödenmemis olan motorlu tasitlar vergisi ile gecikme zammi, gecikme faizi, vergi cezalari ve 31/12/2016 tarihine kadar tescil plakasina kesilen idari para cezalari terkin edilecek, bu alacaklar nedeniyle 6183 sayili Kanun hükümlerine göre mükellefin sair mal varligina tatbik edilmis olan hacizler kaldirilacak ve yapilan islem sonucundan mükellefe bilgi verilecektir.


4.B - Mevcut Olmayan veya Motorlu Tasit Vasfini Kaybetmis Olan Tasitlara Iliskin Yapilacak Islemler
7020 sayili Kanunun Geçici 1 inci maddesinin 7 nci fikrasinda, dördüncü fikra geregince trafik tescil kayitlari silinecek tasitlarin, motorlu tasit vasfini kaybettikleri haller ile mevcut olmadiklarinin kabul edilecegi durumlari tespite ve bu maddenin uygulanmasina iliskin usul ve esaslari belirlemeye, Içisleri ve Maliye Bakanliklarinin müstereken yetkili olduklari hükme baglanmistir.

4.B.1 - Tasitin Mevcut Olmamasi veya Motorlu Tasit Vasfini Kaybetmis Olmasi Halinde Yapilacak Islemler
Maddenin yürürlüge girdigi 27/5/2017 tarihi itibariyla mevcut olmayan veya motorlu tasit vasfini yitirmis, model yili 2005 ve daha eski olan tasit sahiplerinin; durumlarini kanaat verici belgelerle tevsik etmeleri veya trafik tescil kurulusu tarafindan tasitin mevcut olmadiginin kabulü halinde, Teblig ekinde yer alan dilekçe (EK:6/EK:7) ile herhangi bir trafik tescil kurulusuna bildirimde bulunmalari ve bu tasitlara ait motorlu tasitlar vergisi asillarinin 1/4'ünü 31/12/2018 tarihine kadar ödemeleri sartiyla, kalan vergi asli, gecikme zammi, gecikme faizi, vergi cezalari ve 2918 sayili Kanunun 116 nci maddesine istinaden tescil plakasina kesilen trafik idari para cezalarinin tamaminin tahsilinden vazgeçilecek ve ödemeyi müteakip trafik tescil kayitlari silinecektir.


Buna göre, Kanunun Geçici 1 inci maddesinin dördüncü fikrasi kapsaminda trafik tescil kurulusu tarafindan, tasita iliskin olarak içinde bulunulan takvim yilindan önceki besinci yilin 1 Ocak tarihinden itibaren;
i - Tasita (tasitin tescil plakasina veya tasitin sürücüsüne) ait teblig edilmemis trafik idari para cezasi karar tutanagi bulunmadiginin,
ii - Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) kayitlarina göre zorunlu mali sorumluluk sigortasinin yaptirilmamis oldugunun,
iii - Tasitin tescil kayitlarinda herhangi bir islem (teknik degisiklik, renk degisikligi, zayi veya yipranma nedeniyle belge yenileme, sahsi hal ve adres degisikligi gibi) yapilmamis oldugunun,
iv - Tasitin ölüm veya yaralanmayla sonuçlanan trafik kazasina karismadiginin,
v - Tasitin fenni muayenesinin yaptirilmamis oldugunun,
tespiti halinde tasitin mevcut olmadigi kabul edilecektir. Tasitin mevcut olmadiginin kabulünde yukarida yer alan tespitlerin tamaminin varligi aranacaktir.
Öte yandan,
i - Tasitin mevcut olmadiginin mahkeme karariyla tevsik edilmesi,
ii - Tasitin yurt disina çiktiginin ve çesitli nedenlerle (müsadere, çalinma, yanma, trafik kazasi, tahrip edilme gibi) tekrar giris yapmadiginin belgelenmesi veya bu hususun Gümrük ve Ticaret Bakanligi veya Disisleri Bakanligi'ndan alinan yaziyla tevsik edilmesi,
iii - Tasitin kaza, yanma, tahrip edilme gibi nedenlerle 27/5/2017 tarihi ve öncesinde motorlu tasit vasfini kaybettiginin mahkeme karari veya resmi kurumlarca düzenlenmis belgelerle (itfaiye tutanagi, polis veya jandarma birimlerince düzenlenen tespit tutanagi gibi) tevsik edilmesi
durumlarinda ibraz edilen belgeler tasitin mevcut olmadigina veya tasit vasfini kaybettigine iliskin kanaat verici belge olarak kabul edilerek, yukarida sayilan diger sartlar aranilmayacaktir.

Tasitin mevcut olmadiginin veya herhangi bir nedenle motorlu tasit vasfini kaybettiginin tevsik edilmesi halinde kaydinin silinmesi için yapilacak basvurularda (EK:7) dilekçe kullanilacaktir.
Ilgili trafik tescil kurulusundan 7020 sayili Kanunun Geçici 1 inci maddesinin dördüncü fikra hükmünden yararlanabilecegine dair belge (EK:8 / EK:9) alan mükellefler, belgeyi ekleyecekleri bir dilekçe (EK:10) ile motorlu tasitlar vergisi yönünden bagli olduklari vergi dairesine basvuracaklardir.
Vergi dairesi, basvuruda bulunan mükelleflerden basvuru tarihi itibariyla vadesi geçmesine ragmen ödenmemis olan motorlu tasitlar vergi asillari ile ödeme süresi baslamis motorlu tasitlar vergi asillarinin 1/4'ünü tahsil ederek, her bir tasit için ayri ayri mükellefin T.C. Kimlik No/Vergi Kimlik No, adi soyadi (unvani), tahsil edilen vergi tutari ve tahsil tarihi ile tasitin plaka numarasina iliskin bilgileri içeren bir yazi (EK:11) düzenleyecektir. Bu yazi (EK:11), vergi dairesince üç is günü içerisinde bir yazi ekinde ilgili trafik tescil kurulusuna gönderilecektir.


Ilgili trafik tescil kurulusu, vergi dairesinden gelen yazida yer alan bilgilerle tescil bilgilerini karsilastirarak tasita iliskin tescil kaydini, vergi dairesine ödeme yapildigi tarih itibariyla silecek ve ilgili vergi dairesine üç is günü içerisinde bildirecektir.


Bu madde hükmü uyarinca trafik tescil kaydi silinecek tasitin tescil kaydinda, 6183 sayili Kanun hükümlerine göre konulmus hacizler varsa, tescil kuruluslari haczi koyan idarelerden bildirim beklemeksizin bu hacizleri kaldiracak ve hacizlerin kaldirildigi hususu haczi koyan ilgili tahsil dairelerine ayrica bildirilecektir.
Trafik tescil kuruluslarinca madde hükmüne göre yapilacak kayit silme islemleri sirasinda tasita ait motorlu tasitlar vergisi ilisiginin kesildigine dair belge aranilmayacaktir.
Vergi dairesi trafik tescil kurulusundan, 7020 sayili Kanunun Geçici 1 inci maddesinin dördüncü fikrasi kapsaminda, tescil kaydinin silindigine iliskin yazinin gelmesi üzerine mükellefin kalan motorlu tasitlar vergi asli ile vergi aslinin tamamina iliskin gecikme zammini, gecikme faizini, vergi cezalarini ve tescil plakasina kesilen idari para cezalarini terkin ederek motorlu tasitlar vergisi mükellefiyetini sona erdirecektir.

4.B.2 - Tasitin Varliginin Tespiti Halinde Yapilacak Islemler
7020 sayili Kanunun Geçici 1 inci maddesinin dördüncü fikrasi kapsaminda trafik tescil kayitlari silinen motorlu tasitlarin daha sonra bulunmasi veya varliginin tespiti halinde, ilgili trafik tescil kurulusu tarafindan terkin tarihinde adina kayit ve tescilli olan kisi için tescil kaydinin silindigi tarih itibariyla trafik tescil kaydi yapilarak, durum ilgili vergi dairesine üç is günü içerisinde bildirilir. Ayrica, madde hükmünden gerçege aykiri bildirimde bulunmak suretiyle yararlananlar hakkinda maddenin besinci fikra hükmü uyarinca islem tesis edilir.


Ilgili trafik tescil kurulusu tarafindan, bulunan veya varligi tespit edilen tasita iliskin tescil bilgilerinin vergi dairesine gelmesi üzerine, vergi dairesince mükellef adina motorlu tasitlar vergisi mükellefiyeti tesis edilerek daha önce terkin edilen vergi ve diger amme alacaklari ayrica bir isleme gerek olmaksizin tasitin bulundugu veya tespit edildigi yilin Ocak ayinda motorlu tasitlar vergisi adiyla tahakkuk etmis sayilarak islem yapilir ve Ocak ayinin son günü vade tarihi kabul edilerek takip ve tahsil edilir.

Örnek


Ilgili vergi dairesi tarafindan 5/10/2017 tarihinde mükellef (A)'nin 7020 sayili Kanunun Geçici 1 inci maddesinin dördüncü fikra hükmü çerçevesinde 6.000 TL motorlu tasitlar vergi asli, 9.000 TL gecikme zammi, 300 TL trafik idari para cezasi terkin edilmis, ancak tescil kaydi silinen tasitin 15/8/2019 tarihinde mevcut oldugu tespit edilerek tescil kaydinin silindigi tarih itibariyla mükellef (A) adina tekrar kayit ve tescil islemi yapilmistir.


Durumun ilgili vergi dairesine bildirilmesi üzerine vergi dairesi tarafindan mükellef (A) adina tekrar motorlu tasitlar vergisi mükellefiyeti tesis edilerek terkin edilen 15.300 TL (6000+9000+300) tutarin, 2019 yili Ocak ayinda motorlu tasitlar vergisi olarak tahakkuk etmis sayilmasi ve 31/1/2019 tarihinden itibaren hesaplanacak gecikme zammi ile birlikte 6183 sayili Amme Alacaklarinin Tahsil Usulü Hakkinda Kanun hükümlerine göre mükellef (A)’dan takip ve tahsil edilmesi gerekmektedir.
Ancak, bulunan veya varligi tespit edilen tasitin noter satis senediyle veya kamu kurum ve kuruluslarindan satin alindiginin tevsiki halinde tasit, satis tarihi itibariyla alici adina tescil edilir ve alici adina motorlu tasitlar vergisi mükellefiyeti tesis edilir.

5. Gerçege Aykiri Bildirimde Bulunanlar ile Madde Hükmüne Aykiri Islem Tesis Edenler Hakkinda Uygulanacak Cezai Hükümler
Kanunun Geçici 1 inci maddesi hükmünden gerçege aykiri bildirimde bulunmak suretiyle yararlananlar 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayili Türk Ceza Kanununun 206 nci maddesi geregince, il özel idareleri, büyüksehir belediyeleri ve MKEK Hurda Isletmesi Müdürlügünce teslim alinan tasitlari, tasit vasfini kaybettirecek sekilde kullanilamaz hale getirmeyenler ile bu hususa iliskin gerekli tedbirleri almayanlar hakkinda ayni Kanunun 257 nci maddesi geregince islem yapilacaktir.

6. Yürürlük


Bu Teblig yayimi tarihinde yürürlüge girer.

7. Yürütme


Bu Teblig hükümlerini Maliye Bakani yürütür.


Ekler için tiklayiniz.